Pinsevandring 2024

Tekst: Heidi Hødnebø, foto: Halvor Skåli.
Mellom 140 og 150 personer møtte fram i strålende maivær på Gjernes Nordre da Historielagets 43.pinsevandring gikk av stabelen.

I år var det pinsevandring med en vri, med mer informasjon enn vandring, og kortere rute. Det var lagt opp til at de som ikke kunne gå til Gjernestangen og Varden kunne få med seg hva informantene hadde å fortelle, samt pause og loddtrekning.

Førstemann ut var Lauritz Paulsen som fortalte om epidemikirkegården på Neset, som det trolig viser seg ikke var tatt i bruk til det formålet overhodet.

Det var oppsitterne i distriktet som ønska seg et gravsted nærmere enn kirkegården på Søndeled. Det har ikke vært gravlagt noen på Neset kirkegård siden slutten av 1940 tallet, nå er det kirkegården på Nestevåg som blir benytta.

Kirsten Hellerdal intervjua Einar Gjernes, som har hatt sin slekt bosatt på Gjernes Nordre, og Jan -Erik Gjernes, som nå er kårkall,  og hører til den slekta som overtok bruket på 1800 tallet. Han har nå overdratt gården til sin datter Marta Gjernes og hennes mann. Jan-Erik kunne fortelle at fram til 60 tallet så ble det drevet tradisjonell gårdsdrift, men etter hvert tok turismen mer og mer over i form av hytter på eiendommen. Det gjaldt begge gårdene på Gjernes Nordre.

Erik Vintermyr tok for seg enkelte stedsnavn knytta til området, og avslutta med å si at han muligens hadde funnet forklaringa til navnet på skjæret Kabedosia. I Tyrkia finnes et gammelt vulkansk område som heter Kappadokia, og det uttales Kabedosia på engelsk. Kanskje var det en hjemvendt sjømann som syntes at skjæret hadde samme form som et av fjellene i Kapedokia området?

Benedicte Brøgger tok til slutt for seg navnet Rygjarbit og stilte spørsmål om navnet kan være eldre enn man før har tenkt seg. Det er ikke enighet om hvor stedet lå og hva det betyr, men hennes teori er at området ble gitt navn av lokalbefolkningen i romersk jernalder og som følge av landhevingen.

(Brøgger, Benedicte. 2024.  En ny teori om Rygjarbit, side 1). Hennes artikkel blir ellers publisert i årboka for 2024.

Etter en god pause med niste, søsterkake og utlodning, ble de fleste frammøtte med kjentmann Jan - Erik Gjernes til Gjernestangen og Varden. Det er et spesielt område, og flere av deltagerne sa at de ønsket å ta turen ut dit igjen.