SJU INTERVJUER PÅ REKKE OG RAD I JUBILEUMSUKA

Trykk på bildene for å navigere til en mer utfyllende innledning, og for å se intervjuene etter publisering.

Tekst: Kjell Pihlstrøm.
I selve jubileumsuka for Risørs 300-årsjubileum  (1.-8.mai) lanserer Risør Byhistorie og Søndeled og Risør Historielag et nytt jubileumsintervju hver dag. Som de øvrige intervjuene i denne serien ble opptakene gjort i 2016 som en del av arbeidet med Victor Normans byhistorie. Det var viktig å samle minnestoff gjennom muntlige kilder for å belyse byens nyere historie. Nå har det allerede gått sju år siden disse samtalene fant sted, og flere av personene som ble intervjuet har gått bort. Men de rakk altså å dele minner og opplevelser med oss, forhåpentligvis  til glede og nytte for mange i jubileumsåret og i ikke minst for framtidige generasjoner. Slik blir intervjuene publisert utover i uka:

Første mai  forteller Bjørg Fjellstad (1935-2017) om et langt liv  i samvirkebevegelsen i Risør, om fagforeningsarbeid og engasjementet i Arbeiderpartiet. Vi får høre artige episoder fra valgkampen i  den gang så lokalt berømte «Røde Buss»,  og vi i får også høre spennende glimt fra oppveksten i byen under og like etter krigen og om nybyggerliv på Viddefjell. Men først og fremst om handelsliv i Risør.

Andre mai er turen kommet til Gyda Nervik (f. 1935) som forteller om oppvekst og miljø på Tangen under og etter krigen. Hun gir til  beste en spesiell  historie om faren, Thomas Salvesen, og hans opplevelser både som krigsseiler og et opphold på Little Norway i Canada under andre verdenskrig. Etter krigen var det seilerliv i Risør for alle pengene hos familien Salvesen. Men Gyda tok også lærerutdanning og forteller om spesielle minner fra skolemiljøet i Risør og livet på de atskilte lærerværelsene for kvinnelige og mannlige lærere på Risør Folkeskole.

Tredje  mai er det John Thomas Axelsens( f. 1935) tur. Denne  største Risørpatriot av alle forteller om barndomsminner fra krigen og om guttelivet på Hukken og i byen i tidlig etterkrigstid. Han er raus med glade historier fra  oppveksten der han mer enn en gang fikk bruk for sine raske bein. For John Thomas er også kjent som en av Risørs fremste friidrettsutøvere gjennom tidene. Selvfølgelig dreier mye av samtalen seg  om karrieren som byens vekter gjennom flere tiår og om mennesker han har møtt i den forbindelse.

Femte mai forteller Lars Lauvhjell (f 1950) om forholdet mellom byen Risør og gamle Søndeled og om sin ungdommelige  motstand mot kommunesammenslåingen. Lars Lauvhjell ble valgt til ordfører fra Senterpartiet i 1995 i et samarbeid med Arbeiderpartiet, på bekostning av Høyre. Lars Lauvhjell var ganske ukjent, ikke minst i Risør by, da han tiltrådte, men måten han grep an jobben som ordfører på gjorde han raskt populær også i byen. Innimellom  vanket det også skuffelser og tapte slag, minnes Lars Lauvhjell når han ser tilbake på sine 12 år som ordfører i Risør kommune.  

Sjette mai er turen kommet til Hjørdis Christensen (1924-2019) Som en av de eldste blant de intervjuede bidrar hun til å kaste lys over bysamfunnet Risør i mellomkrigstida, ikke minst om oppveksten  i Rådhusgata før krigen . Det er en fargerik fortelling  om en mor som var hjemme med barna mens faren var på sjøen, sånn sett representativt for mange hjem i Risør på den tiden. Vi får høre morsomme historier om de gamle Risørfestene og om de legendariske bryggedansene. Spesielt er det også å høre om arbeidet på forsyningskontoret under krigen der den purunge Hjørdis fikk stort ansvar og viktige oppgaver.

Sjuende mai forteller Lauritz Paulsen (f. 1943) om oppvekst i trange kår i Prestegata. Men, som han sier, minnene fra barneåra i den delen av byen er både lyse og varme. Vi får interessante glimt fra livet på dampskipsbrygga, der bestefaren, «Lauritz på brygga» regjerte, vi får historien  om en far som ble syk og mora som måtte tjene til livets opphold som syerske. En god del av samtalen handler om jobben som kirketjener og om Risør Kirke, selve hjertet i byen, som han kaller den. Lauritz omtaler samtidig  to så forskjellige personer som Ansgar Sollie og Andreas Eriksen i varme ordelag.

Åttende mai  er turen kommet til Astrid (Lulla) Eeg (1918-2019) som forteller om oppveksten i Fjellgata, om godt naboskap og samarbeid både i mellomkrigstida og under siste krig. Hun gir en levende skildring av sin far, den legendariske kaptein Danielsen, men også om en mor som måtte ta alt ansvar i farens sjømannsfravær. Lulla Eeg bidrar med å kaste lys over sosiale forhold i Risør i mellomkrigstida da nøden ikke var langt unna i mange hjem. Hun mente seg privilegert i forhold til sine medsøstre siden hun fikk mulighet til å gå på det daværende private gymnaset i Risør. Vi får også glimt fra Risør Folkeskole der hun etter krigen arbeidet som vikar i en hel mannsalder