Kulturløypenett i Risør kommune

Styret i Søndeled og Risør Historielag har som et uttalt mål å etablere et nettverk av kulturløyper i Risør kommune.

Med utgangspunkt i historielagets årlige pinsevandringene ønsker vi å formidle kunnskap om stedets lokalhistorie for flere enn de som deltok på den enkelte vandring fra 1980 til i dag.

For hvert lokalområde søker vi samarbeid med andre lokale aktører som bidrar i de ulike deler av kommunen.

Ønsker du å delta i dette arbeidet, eller har du tips om vor vi bør etablere neste kulturløype, ber vi deg ta kontakt med oss.

 

 

 

 

 

OBS NY kultur - og kulturløypenett

Søndeled og Risør Historielag har fra 1980 arrangert årlige lokalhistoriske vandringer rundt om i Risør kommune. Turene, eller pinsevandringene som det kalles lokalt, er meget populære med flere hundre deltakere.

I kulturminneåret 1999 gikk pinsevandringen langs en løype fra Bosvika til Røed, og siste del av løypa dannet grunnlag for Risørs første kulturløype som ble hetende Sørfjorden kulturløype. Flere aktører deltok, bla. Søndeled og Risør Historielag deltok i utarbeidingen av den første kulturløypen.

Søndeled og Risør Historielag har med utgangspunkt i våre årlige pinsevandringer, et langsiktig mål om å etablere et kulturløypenettverk fra Risør sentrum til våre nabokommuner i Kragerø, Gjerstad, Vegårshei og Tvedestrand.

Sandneshalvøya kulturløype - ÅPNES 2. PINSEDAG 2019!

Løypa utarbeides et samarbeid mellom Hope IL, Oss Vell og Søndeled og Risør Historielag og planlegges åpnet under pinsevandringen (2. pinsedag)2019.

Beliggenhet:

Sandneshalvøya syd for Sandnesfjorden fra Hopestrand til Åkvåg og dekker et unikt friområde med mange lokale turstier som passer for alle aldre.

Adkomst:

Enkel adkomst med bil eller båt Det blir satt opp flere skilt som markerer alternative strartsteder langs Åkvågveien fra Hopestrand til Åkvåg.

Planlegges åpnet 2. pinsedag 2019

Antatt tidsforbruk: Kommer
Framkommelighet: Kommer
Lengde i km: Kommer
Fylke: Aust-Agder
Kommune: Risør

Urheia Kulturløype - åpnet 30/9-2016

Kulturløypa i Urheia er ikke lang i utstrekning, men har dessto flere lokaliteter hvor både gammel som ung kan utfolde seg i det naturskjønne friområdet Urheia.

Beliggenhet:

Kulturløypa dekker friområdet Urheia med de gamle tyske forsvarsverk hvor mye fremdeles er autentisk. Urheia ligger på høyden over Risør sentrum og nås både til fots og med bil. Hovedskilt med kart finnes ved inngangene på Krantoppen og Buviksbakken.

Adkomst:

Gangavstand fra Risør sentrum via Urbakken, Barbulibakken, Lindalen, Leirgropa. P-plass v/Krantoppen og ved toppen av Buviksbakken.

Antatt tidsforbruk: 2 timer
Framkommelighet: Passer for alle som kan ferdes til fots eller med vogn
Lengde i km: 1-2 km
Fylke: Aust-Agder
Kommune: Risør

Sørfjorden Kulturløype - åpnet 7/6-2009

Den ca 2 km lange kulturløype ble åpnet med stor festivitas av Fylkesmannen den 7/6-2009. Løypa ble etablert som et samarbeid mellom Havrefjell Turlag, Østre Riisøer Kystlag, Risør kommune, DIS Aust-Agder og Søndeled og Risør Historielag.

Beliggenhet:

Sørfjorden kulturløype dekker området mellom Hammerråker båtbyggeri på Moen og går via de øvrige båtbyggeriene til det tidligere Acanthus bygget på Røed innerst i Sørfjorden i Risør kommune.

Sørfjorden kulturløype passer for alle aldre og egner seg også godt for de med rullestol.

Adkomst:

Med bil følg E18 til Vinterkjærkrysset og følg Fv416 ned til Moen hvor det er sksiltet ned til båtbyggeriene.

Antatt tidsforbruk: 1-2 timer
Framkommelighet: Passer for alle som kan ferdes til fots eller med vogn
Lengde i km: 2 km
Fylke: Aust-Agder
Kommune: Risør