Polarskuta Quest

 

Arkivsidene

 

Bli medlem

benytt vårt innmeldingsskjema det koster kun 80 kroner pr år og da får du en gratis medemstur og mye mer på kjøpet.

 

 

Foredrag om polarskuta Quest på Risør Rådhus

Mandag 7. novmber 2011 kl 1900 arrangerte Søndeled og Risør Historielags Maritim komité temakveld med foredrag om polarskuta Quest på Risør Rådhus. Her kan dere lese omtalen i forkant av arrangementet, som trakk fullt hus i rådhusets lille sal i 1. etg.

Polarskuta Quest

Den Maritime Komiteen har i samarbeid med Arne Lindstøl invitert Tore Topp til å holde et foredrag om polarskuta Quest. Tore Topp har slektskapsrelasjoner med tidligere eier av Quest, og han har engasjert seg for at de mange spennende historier fra denne flotte Risør skuta ikke skal gå tapt.

Asbjørn Østerholt, som skrev om Quest i forrige utgave av magasinet Uthavn, var på reise i Vietnam i fjor der han blant annet fikk bygget modeller av 12,5 m regatta seilere. Tilfeldigheter ville at Tore Topp hadde bestilt modeller av polarskuta Quest ved samme bedrift. Dermed ble kontakten opprettet. Kanskje blir det mulig å beskue disse modellene under foredraget i Risør på mandag.

Quest, eller Foca I som skuta opprinnelig het, ble bygget i 1917 ved Erik Lindstøls Båtbyggeri i Risør. Skuta ble omdøpt til Quest av Ernest Shackleton etter at han kjøpte skuta i 1921 og utrustet henne for en Arktiske ekspedisjon. På grunn av pengemangel ble imidlertid dette ikke noe av, og Quest dro isteden sørover etter sigende for å søke etter Kaptein Kidds skatt på Trinidad, og for å finne ut en gang for alle hvordan maoriene klarte å navigere i Stillehavet tilsynelatende uten hjelpemidler.

Senere, etter at Shackleton døde om bord i Syd Georgia i 1922, ble båten solgt til Schjelderups Sælfangstrederi A/S. Skuta var med på søk etter luftskipet Italia etter det havarerte på vei til Nordpolen i 1928, og deltok i de alliertes operasjoner under krigen der hun blant annet var utleid til Royal Navy som minesveiper i Karibien. Det som er igjen av D/S Quest i dag er dekkshuset med lugaren til Shackleton. Det er nå til reparasjon i Sandefjord og tanken er at det skal setter opp på Grytvika til minne om en stolt skute og dens eier. Arne Juell Myklebust.