Under Arkiv/bokkomité finner du tidligere publiserte artikler som omhandler historielagets bokutgiveser.

 

 

Arkiv - bokkomité

Søndeled og Risør Historielag ønsker å ta vare på gamle bokartikler presentert på vår hjemmeside slik at de er tilgjengelige også etterat de er fjernet fra forsiden.

Vil du bidra med artikkel til Årbok 2017?

Bokkomiteen starter arbeidet med ny årbok allerede 5. januar, og alle som har forslag til artikler eller ønsker å bidra som skribenter bes ta kontakt med redaktørene Kirsten Hellerdal og Lars Lauvhjell snarest mulig.

Det er fint om forslag til artikler enkelt og greit skrives som et helt ordinært Word-dokument med skrifttype; Times New Roman, normal skrift, skriftstørrelse 12 og linjeavstand 1 1/2. Det er også fint om dere ikke bruk noen form for formateringer som fet, kursiv, hevet/senket skrift, understrekninger eller innrykk osv da dette gjør arbeidet til grafiker vanskeligere.

Bilder eller illustrasjoner til artikkelen er også viktig. Har du orginale bilder skanner vi dem gjerne for deg. Har du dem digitalt er det fint om de sendes som vedlegg i høy oppløsning og at de ikke legges inn i selve artikkelen. Bilder må gjerne merkes; bilde 1, bilde 2, bilde 3 osv og forslag til tekst med bildehenvisning kan skrives helt avslutningsvis i artikkelen. Husk å oppgi hvem som er fotograf/eier bildene og om samtykke er gitt om det er andre enn deg selv som eier bildene

Fullt hus på Søndeled grendehus under årbokutgivelsen

Det var ikke en ledig stol å oppdrive da Søndeled og Risør Historielag fredag 18. november 2016 kl 1900 presenterte sin Årbok 2016 med lokalhistorie fra Søndeled og Risør.

Redaktørene Kirsten Hellerdal og Lars Lauvhjell stod for presentasjonen av den 41 årboka og de kunne med rette være stolte av produktet. Årbok 2016 var hele 192 sider og inneholdt også egen DVD med film og bilder fra distriktet, bla en gammel film om baking av brød i vedfyrt ovn på Frøyna.

Flere av forfatterne var tilstede, både lokale og langveisfarende fra Stavanger og Oslo. Alle fikk sin del av presentasjon og publikum kan bare glede seg til et svært godt sammensatt produkt alle i historielaget kan være godt stolte av.

Lyd og bildekomiteen representert ved Ove Ramskjær viste film og gamle foto pluss noen nyere flyfoto og intervjuer som falt i smak hos publikum som humret og lo underveis.

Lars Lauvhjell overtar som redaktør etter Ingunn Hellerdal

Lars Lauvhjell blir ny redaktør for Søndeled og Risør Historielags populære Årbok med lokalhistorie fra Søndeled og Risør.

Dette ble klart da bokkomiteen i kveld diskuterte hvem som skulle etterfølge Ingunn Hellerdal, som takket for seg etter 10 år som redaktør. Lauvhjell skal sammen med redaktør Kirsten Hellerdal lede arbeidet med videreføring av Årboka årgang 41 som presenteres ultimo november 2016.

Søndeled og Risør Historielag ønsker Lars Lauvhjell velkommen som redaktør og ønsker han og redaktør Kirsten Hellerdal samt de øvrige medlemmene i bokkomiteen lykke til med arbeidet. Samtidig oppfordrer vi alle våre medlemmer, skribenter og lesere om å bidra med artikler og informasjon til bokkomiteen.

 

Fullt hus da Årbok 2015 ble presentert på Hope skole

Historielagets Årbokmøte har definitivt etablert seg som en kulturbegivenhet mange vil få med seg, og nær 150 deltakere fikk med seg presentasjonen av den 40. årboka i historielagets regi torsdag 27.11.

Redaktørene Ingunn Hellerdal og Kirsten Hellerdal var da også tydelig fornøyd da de presenterte årboka for et lydhørt publikum som villig kjøpte et eksemplar, ja vi så flere med både fire og fem eksemplarer i handleposen, så det er nok mange som får årboka med lokalhistorier fra Søndeled og Risør som julegave.

Leder Jan Einar Henriksen takket Ingunn Hellerdal for 10 år som redaktør og overrakte et tresnitt av Søren Ramskjær og en reisegave som takk for innsatsen.

Etter pausen var det tid for professor Victor. D. Norman og hans foredrag om "den nye Risørhistorien", noe som falt i smak hos de mange fremmøtte som så frem til å få et eksemplar av den nye Risørboka

Årbokmøte 27. nov. 2015 kl 1900 på Hope Oppvekstsenter

Nå er manus og DVD sendt trykkeriene og da er det bare å sette av fredag 27. november 2015 til vårt tradisjonsrike Årbokmøte.

I år presenteres Søndeled og Risør Historielag Årbok 2015, nr 40 i rekken og det er intet mindre enn imponerende.

Kveldens foredrag Den nye Risørhistorien holdes av professor Victor Norman og burde vekke interesse hos alle med interesse for lokalhistorie.

Årbokmøtet avholdes på Hope skole og oppvekstsenter hvor det er greit med parkering og god tilgjengelighet for alle.

Historielaget spanderer som vanlig hjemmelaget søsterkake og kaffe. Det blir også tid for et lotteri med mange fine gevinster. Arrangementet er gratis og åpent for alle.

Ny redaktør søkes til historielagets årbok!

Etter 10 år som redaktør har Ingunn Hellerdal meddelt styret at hun ønsker avløsning som redaktør for historielagets årbok. Ingunn ønsker å fortsette i bokkomiteen, men da mer som skrivende aktør.

Vår andre redaktør Kirsten Hellerdal fortsetter som redaktør, men vi har et ønske om å ha to redaktører for å få til en god overlappinng og deling av byrdene det er å være redaktør.

Ønsker du å overta stafettpinnen som redaktør for Søndeled og Risør Historielags Årbok? Eller har du forslag til hvem som bør bli redaktør?

Da ber vi deg ta kontakt med historielagets leder Jan Einar Henriksen - se kontaktinfo øverst på siden under "kontakt oss".

Fullt hus på årbokutgivelsen

Det var fullt hus på Hope Oppvekstsenter fredag 21. november 2014 da redaktørene Kirsten hellerdal og Ingunn hellerdal presenterte Årbok 2014 med lokalhistorie fra Søndeled og Risør.

En rekke av skribentene var også tilsede og flere av dem hadde reist langt for å delta, bl.a fra Stavanger og Oslo

Ove Ramskjær fra lyd- og bildekomiteen viste gamle bilder og film før møtet startet og i pausen, noe mange satte stor pris på.

Kveldens underholdning var det Svein Skalvik som stod for og han trollbandt publikum med lokale viser knyttet opp til dagliglivets hendelser i lokalmiljøet fra Laget til Åkvåg.

En stor takk også til arrangementskomiteen som hvert år sørger for at alle deltakerne får god forpleining, og ikke minst alle som stiller opp på møtene hvert år.

Årbok 2013 i handelen

Det var stinn brakke og nær 150 deltakere på Søndeled Grendehus da redaktørene Ingunn Hellerdal og Kirsten Hellerdal fredag 22/11 presenterte Søndeled og Risør historielags Årbok 2013 for en lydhør forsamling.

Etter pausen holdt Sven Gundersen et interressant kåseri om skuta Bjørn og historier omkring Lindstølverven og båtbyggerne derfra.

Historielagets årbokmøte er som julekvelden for alle med interesse for lokalhistorie, og årboka fikk virkelig bein å gå på da alle ville ha sine rykende ferske eksemplar. I pausen ble det som vanlig servert både kafe, brus, søsterkake og kringle og loddsalget gikk også unna.

En stor takk og honnør til redaktørene og medlemmene i bok- og arrangementskomiteen for nok en fin kveld.

Søndeled III er endelig i salg igjen

Gårdshistorie engasjerer og vi har hatt endel pågang etter boka Søndeled III med nettopp gårdshistorie fra Søndeled, og er derfor svært glade for at vi nå har fått bundet inn nye bøker, sier leder i Søndeled og Risør Historielag Jan Einar Henriksen.

Kjøp bøker via Lindstøl;Libres eller via bestiling fanen her på vår hjemmeside.

"Stinn brakke" på historielagets årbokmøte 2012

Det var et overveldende oppmøte da Søndeled og Risør Historielag fredag 16. november presenterte sin 37. årbok med lokalhistorie fra Søndeled og Risør. De fleste kom tidlig for å sikre seg plass for det var ikke alle som var heldige å få plass ved de mange bordene som var satt opp, men alle fikk en stol, kaffe og Solveigs hjemmelagede søsterkake samt kringle fra Stavelin.

Redaktør Ingunn Hellerdal og Kirsten Hellerdal presenterte årboka, de ulike artiklene ogforfatterne mens Ove Ramskjær viste utdrag fra den gratis DVD som fulgte med årboka og som var med for å supplere enkelte av artiklene.

Mens Ove viste opptak fra Hompetitten Band stimet hele bandet inn og overtok scenen til stor glede for de fremmøtte. Det var også god tid til kaffe, kake, skroll og loddsalg før Ove viste gamle filmopptak fra Risør årgang 1965, og da var det mange som fikk seg et godt gjensyn med "gamle dager".

Redaktørene fikk blomsterbukett mens alle skribentene, medlemmene i årbokkomité, arrangementskomite og andre involverte fikk hver sin rose som en symbolsk takk fra leder før Torstein trakk de rikholdige gevinstene fra lotteriet og Kjell Arthur avrundet det hele med allsang.

Det er klart vi blir overveldet og ikke rent lite ydmyke når vi som et lokalt historielag en fredagskveld i november, med en rekke andre lokale tilbud, trekker over 120 deltakere på en årbokpresentasjon, sier leder i Søndeled og Risør Historielag Jan Einar Henriksen.

Det viser at medlemmenes gratis dugnadsarbeid verdsettes og betyr mye for mange, og det gir oss styrke til å fortsette arbeidet med å ivareta lokalhistorien for etterslekten.

Årbokmøte 16. november 2012 kl 1900

Årbok 2012 (årgang 37) med lokalhistorie fra Søndeled og Risør presenteres på vårt tradisjonsrike årbokmøte, som denne gang er lagt til Frydendal menighetshus hvor det er greit med plass og mulighet til parkering.

Årbokmøtet er som vanlig gratis og åpent for alle - historielaget spanderer kaffe, brus og søsterkake og underholdning.

Tradisjonen tro blir det også loddsalg og muligheter til å kjøpe bøker.

 

Vellykket presentasjon av Årbok 2011 på Hope

Redaktørene Ingunn Hellerdal og Kirsten Hellerdal presenterte fredag 25.11.2011 Årbok 2011 med lokalhistorie fra Søndeled og Risør for en fullsatt sal på Hope Grendehus (skole).

Det er utrolig at historielaget klarer å trekke 140 personer til årbokutgivelse en fredags kveld sist i november. Det viser at lokalhistorie er godt forankret i lokalmiljøet og det gir ny inspirasjon til redaktører, medlemmer i bokkomité og alle våre forfattere som sammen gjør dette til en festkveld av de store.

Kjell Pihlstrøm holdt kveldens foredrag og tok for seg gamle NRK opptak fra rikskringkastingens rikholdige arkiv, og latteren satt løst da han presenterte de ulike innslag og kom med treffende kommentar underveis. Da gjorde det ikke noe at vi i pausen slet med å få til god lyd etterat vår PC streiket.

Supersalg på historielagets Årsskrift og Årbøker

Hjelp - vi må flytte ut av boklageret og frem til 20. august selger vi ut våre årsskrift og årbøker bestilt via vår hjemmeside med 25 % rabatt.

Historielaget har gitt ut over 50 ulike bøker med lokalhistorie fra Søndeled og Risør - noe vår leder sier bær være tilgjengelig i alle Risør hjem, hytter og fritidshus.